Page Header Logo
TEI of Athens eJournals

Η σχέση αυτοεκτίμησης, δείκτη μάζας σώματος, άγχους καταστάσεως και φυσικής δραστηριότητας: Έρευνα σε φοιτητικό πληθυσμό

Χριστίνα Πατίτσα, Δημήτριος Χανιώτης, Φραγκίσκος Χανιώτης, Μαρίνα Λειβαδάρα, Μαρία Βενετίκου, Ζαμπία Βαρδάκη

Abstract


Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, της αυτοεκτίμησης καθώς και του επιπέδου άγχους καταστάσεως. Πολλές έρευνες εστιάζονται σε προπτυχιακούς φοιτητές και στους κινδύνους που διατρέχουν για την αύξηση του βάρους πέραν του φυσιολογικού. Η περίοδος των εξετάσεων εφόσον βιώνεται από τους φοιτητές ως μια συναισθηματικά αρνητικά φορτισμένη κατάσταση, επηρεάζει τόσο την αυτοεκτίμηση του ατόμου όσο και τον τρόπο ζωής του φοιτητή. Οι φοιτητές, προσπαθώντας να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων οδηγούνται σε συμπεριφορές βλαπτικές για την υγεία, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Επίσης όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, οι φοιτητές τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο «ανακουφιστικές» τροφές. Οι άνδρες καταναλώνουν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό έναντι των γυναικών περισσότερα αναψυκτικά (x2= 19,948,p=0,000) και αλκοόλ (x2=58,523 p≤0,001). Επίσης η στατιστική ανάλυση t-test έδειξε ότι υπάρχει διαφορά στους μέσους όρους σε στατιστικά σημαντικό βαθμό ( t=2,256,df=245/246, p<0,05), με αυτούς που έχουν μέτρια αυτοεκτίμηση να βιώνουν μεγαλύτερο άγχος συγκριτικά με αυτούς που έχουν υψηλή. Τέλος, η φυσική δραστηριότητα συσχετίζεται με την αυτοεκτίμηση (r = .22)

Full Text: PDF (ελληνικά)

DOI: 10.26265/e-jst.v6i3.695

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

The application for presenting electronic journals TEI developed within subproject 2 "electronic publishing service" the Act "Development Services Digital Library of TEI" and financed by the operational program "Digital Convergence", NSRF 2007-2013.