Τεχνολογικά Χρονικά
TEI of Athens eJournals

Συγκριτική μελέτη αντικειμενικών μεθόδων μέτρησης του χρώματος των τροφίμων

Σπύρος Παπαδάκης, Σεραφείμ Μπακάλης

Περίληψη


Έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων μέτρησης χρώματος με μια μέθοδο ψηφιακής απεικόνισης και με χρωματόμετρο. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύστημα για τη φωτογράφηση. Μέσω πειραμάτων βελτιστοποιήθηκαν ο φωτισμός και οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής. Μετρήθηκαν δείγματα χρωμάτων με τις δύο μεθόδους και προέκυψαν καμπύλες αναφοράς για τις παραμέτρους L*, a*, b* του χρώματος. Μετρήθηκε επίσης το χρώμα διαφόρων τροφίμων και μέσω αυτών ελέγχθηκε η εφαρμοσιμότητα των καμπυλών αναφοράς. Συμπεραίνεται ότι με την απλή και χαμηλού κόστους μέθοδο ψηφιακής απεικόνισης είναι δυνατή η μέτρηση του χρώματος των τροφίμων.

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/tx.v0i7.530

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.