Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals
Ανοικτή Πρόσβαση Ανοικτή Πρόσβαση  Περιορισμένη Πρόσβαση Συνδρομητική Πρόσβαση

Συναισθηματικές Διαταραχές σε Βαρέως Πάσχοντες Ασθενείς Σχετιζόμενες με Μεταβολές στα Επίπεδα της Ιντερλευκίνης 6 (IL-6)

Αικατερίνη Κουκά, Αντώνης Σταματάκης

Περίληψη


Οι ιντερλευκίνες (ILs) ασκούν πλειοτροπική δράση σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, ενώ έχουν συσχετιστεί με μεταβολές στη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση ευρημάτων σχετικών με την αλληλεπίδραση της IL-6 με το σύστημα της σεροτονίνης, καθώς και το ρόλο της IL-6 στην κατάθλιψη και το παραλήρημα (delirium) στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Με βάση τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, η αύξηση της IL-6 μπορεί να προκαλέσει έμμεση μείωση στη σύνθεση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο με συνέπεια την εμφάνιση δυσθυμίας ή και καταθλιπτικής συνδρομής σε ασθενείς με ή χωρίς συνοδό πάθηση. Επιπλέον, τα επίπεδα της IL-6 είναι υψηλά σε ασθενείς κατά τη διάρκεια εμφάνισης delirium. Επομένως, η αύξηση των επιπέδων της IL-6 σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς ενδέχεται να τους επηρεάσει συναισθηματικά και σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης αλλά και delirium. Η κατανόηση από το νοσηλευτικό προσωπικό του παθοφυσιολογικού μηχανισμού εκδήλωσης συναισθηματικών διαταραχών στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς μπορεί να βελτιώσει την παροχή ολοκληρωμένης, ολιστικής και εξατομικευμένης φροντίδας

Λέξεις κλειδιά


βαρέως πάσχοντες ασθενείς ιντερλευκίνη-6 κατάθλιψη παραλήρημα σεροτονίνη

Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/hjn.v51i3.1286

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.