Λογότυπο Κεφαλίδας Σελίδας
TEI of Athens eJournals

Η Σχολική Βιβλιοθήκη και Παρώθηση της Αναγνωσιμότητας

Μαρία Καζάκη

Περίληψη


Η ανάγνωση ως δεξιότητα αποκτάται τυπικά στο σχολείο, όμως οι βάσεις μπορούν να τεθούν στο οικογενειακό περιβάλλον. Όσο καλύτερες οι πρώιμες αναγνωστικές εμπειρίες στην οικογένεια και οτο σχολείο, τόσο μεγαλύτερη η αναγνωστική επίδοση του παιδιού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η συμβολή του εκπαιδευτικού συνε- πικουρούμενου από μια πλούσια σχολική βιβλιοθήκη.
Οι στρατηγικές ανάγνωσης (επιλογή θέματος από το μαθητή, καθοδήγηση από εκπαιδευτικό για ανεύρεση βιβλιογραφίας από σχολική βιβλιοθήκη κ.ά.), οι στρατηγικές διδασκαλίας (πρόσθετες στο προς διδασκαλία μάθημα εργασίες, ανεύρεση κατάλληλης βιβλιογραφίας στη σχολική βιβλιοθήκη κ.ά.), ο εκπαιδευτικός και η ένταξη της σχολικής βιβλιοθήκης στη διδασκαλία και τη μάθηση συντελούν στην παρώθηση της ανάγνωσης. Η αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών οδηγεί στην απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων και κριτικής σκέψης: απαραίτητα βασικά στοιχεία του σύγχρονου μαθητή.


Πλήρες Κείμενο: PDF

DOI: 10.18780/me.v2i0.162

Εισερχόμενη Αναφορά

  • Δεν υπάρχουν προς το παρόν εισερχόμενες αναφορές.

Η παρούσα εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 2 "Υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων" της πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Αθήνας" και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ 2007-2013.